Tuesday, 20 March 2012

Sorotan Le Tour De Langkawi 2012 Bil. 7


Le Tour De Langkawi 2012
Day 7 Stage 9 – Kemasik – Kuala Terengganu
100.8 KM

Hari ini merupakan hari kedua kami berada di Terengganu untuk menjayakan Side Event Cycle Fest 2012. Di negeri yang sama cuma berbeza lokasi sahaja iaitu di Dataran Syahbandar, Kuala Terengganu. Hari ini persiapan untuk Side Event agak perlahan kerana hujan turun sejak awal pagi dan ia sedikit sebanyak mengganggu kelancaran perjalanan Side Event Cycle Fest 2012 peringkat ke-9 ini.

Namun, bagi memastikan segala aktiviti berjalan dengan lancar, pasukan Side Event ISN tetap meneruskan aktiviti pameran mengikut jadual yang telah ditetapkan. Booth pameran tetap di buka Cuma ia mengambil sedikit masa kerana kami perlu memilih barang yang boleh digunakan ketika waktu hujan. Kebanyakan peralatan pameran kami tidak kalis air, oleh itu pemilihan peralatan semasa situasi hujan perlu di lakukan dengan teliti. Alhamdullilah, kerja-kerja membuka booth pameran berjalan dengan sempurna tanpa sebarang masalah.

Tanggapan kami pada mulanya orang ramai akan berkunjung ke tapak Side Event ini sedikit lewat. Tetapi kami melakukan andaian yang salah kerana orang ramai berpusu-pusu membanjiri kawasan Side Event sejak ia dibuka. Walaupun hujan turun dengan lebat, para pengunjung tidak beredar dari kawasan ini malah mereka meluangkan lebih masa untuk berkunjung di booth-booth pameran yang lain.

Seperti biasa, booth ISN menjadi tarikan utama para pengunjung yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut mengenai perkhidmatan Sains, Perubatan dan Teknologi Sukan yang di berikan oleh Intstitut Sukan Negara. Walaupun keadaan booth agak basah, petugas pameran ISN tetap memberikan informasi yang diperlukan oleh para pengunjung sebaik mungkin.

Sokongan yang di berikan oleh warga Terengganu amat menakjubkan kerana mereka sanggup meredah hujan untuk melihat aksi pelumba kelahiran negeri mereka beraksi di Le Tour De Langkawi 2012 edisi yang ke -17. Mereka juga tidak malu bertanya kepada petugas ISN mengenai perkhidmatan yang diberikan oleh ISN dan ini menunjukan warga Terengganu memang meminati aktiviti yang berkaitan dengan sukan.Peringkat ke-9 ini menyaksikan konsert yang berlangsung pada pukul 9 malam dan ini membuatkan pihak penganjur Side Event Cycle Fest 2012 memohon petugas Side Event pulang sedikit lewat bagi memeriahkan aktiviti di sekitar Dataran Syahbandar. Kami mula mengemas booth masing-masing pada pukul 5.30 petang untuk pulang ke hotel.

Kita jumpa lagi esok di tempat dan waktu yang sama kerana Perlumbaan Peringkat Terakhir Le Tour De Langkawi akan melabuhkan tirainya di Dataran Syahbandar, Terengganu.

Jumpa lagi.
Sekian

3 comments: